Koen Schuurmans
Image default
Woning en Tuin

De winst van het isoleren van je kruipruimte met noppenfolie

Vrijwel alle oudere huizen in Nederland beschikken over een kruipruimte. Dat was makkelijk want dan konden leidingen makkelijk onder de vloer doorgelegd worden. Een ander voordeel is dat de kruipruimte isolerend werkt. Althans, dat was de bedoeling. Wat daarbij glad werd vergeten is dat er in Nederland veel water in de bodem zit. Kruipruimtes zitten daarom vaker wel dan niet tegen het grondwater aan en dat zorgt er juist voor dat kou door spleten en kieren in de vloer de woning binnen kan komen.

Een rigoureuze oplossing voor dit probleem is de kruipruimte volstorten met beton. Maar dan kun je ook niet meer bij je leidingen en bovendien is dit behoorlijk prijzig. Een andere, goedkopere optie is je kruipruimte isoleren met noppenfolie. Maar hoe goed werkt dit?

Aantrekkelijk geprijsd isoleren met noppenfolie

Zeker wanneer het op het isoleren van je kruipruimte aankomt is noppenfolie je beste, en in ieder geval je goedkoopste vriend! Omdat kruipruimtes vaak vochtig worden en je rechtstreeks op de aarde zit vallen veel traditionele isolatiematerialen zoals glaswol af. De opties die dan nog overblijven zijn vaak duur en ingrijpend. Behalve noppenfolie! Een rol noppenfolie kost hoogstens een paar tientjes en dankzij het stevige plastic is het ook in een vochtige, koude omgeving erg duurzaam. Nu nog een kwestie van goed aanbrengen!

Aandachtspunten bij het leggen van noppenfolie in de kruipruimte

Wanneer je noppenfolie in de kruipruimte gaat leggen zijn er twee belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten bij het aanbrengen. Allereerst is het belangrijk dat je de noppenfolie goed droog aanbrengt. Zorg er dus voor dat er geen vocht tussen de lagen noppenfolie zit en dat er geen vocht in de kruipruimte ligt wanneer je begint met isoleren. Water dat nog in de kruipruimte staat moet je dan ook eerst wegpompen.

Het tweede aandachtspunt is de koude brug. Of beter gezegd, hoe je die voorkomt. Dit gebeurt vaak bij de naden wanneer deze niet goed worden afgewerkt. Langs deze naden kan kou dan alsnog doordringen in de woning. Zorg er daarom voor dat de naden netjes zijn afgewerkt, het liefst met een waterdichte kitlaag.

Welke noppenfolie kun je gebruiken?

In principe komt iedere soort noppenfolie in aanmerking als isolatiemateriaal voor in je kruipruimte. Voor een betere werking is het wel aan te raden om te kiezen voor een zo dik mogelijke folie. Bijvoorbeeld noppenfolie met een extra schuimlaag.

Ook noppenfolie met één of twee lagen aluminiumfolie is een aanrader. Aluminium dat naar boven toe wordt gelegd reflecteert de warmte van het huis terug naar boven. En de laag die naar de bodem toe licht kaatst de kou van de grond terug.

Er valt een hoop te winnen met het isoleren van je kruipruimte met noppenfolie, mits je het goed aanbrengt. Weet je niet zeker of je dit goed kunt, schakel dan een bedrijf in om je te helpen. Dat is nog altijd de goedkoopste optie voor een warmer huis.