Koen Schuurmans
Image default
Bedrijven

Facilitair beheer van energie

Facilitair beheer is een belangrijk onderdeel van het energiebeheer, omdat een groot deel (gemiddeld 25 procent) van de totale bedrijfskosten energiekosten zijn. Volgens de International Facility Management Association (IFMA) is facility management “een vakgebied dat meerdere disciplines omvat om de functionaliteit van de gebouwde omgeving te waarborgen door mensen, plaats, processen en technologie te integreren.

Dit artikel wordt onder andere mogelijk gemaakt door Ista nederland. Ista verzorgt het energiebeheer en neemt dit aspect uit handen van onder andere VVE beheerders. Ista Nederland is gespecialiseerd en in een aantal landen marktleider op dit gebied. Bezoek de website van Ista voor meer informatie over wat Ista Nederland voor uw bedrijf kan betekenen.

De centrale taak van energiemanagement is het verlagen van de kosten voor de energievoorziening in gebouwen en faciliteiten zonder dat dit ten koste gaat van de werkprocessen. Vooral de beschikbaarheid en levensduur van de apparatuur en het gebruiksgemak moeten gelijk blijven. De Duitse Vereniging voor Facility Management (GEFMA e.V.) heeft richtlijnen gepubliceerd (bijv. GEFMA 124-1 en 124-2), waarin methoden en manieren zijn opgenomen voor de integratie van energiebeheer in het kader van een succesvol facilitair beheer. Bij dit onderwerp heeft de facilitair manager te maken met economische, ecologische, risico- en kwaliteitsdoelstellingen. Hij probeert de totale kosten van de energiegerelateerde processen (levering, distributie en gebruik) te minimaliseren.

Het Passivhaus maakt gebruik van een combinatie van energiezuinige bouwtechnieken en -technologieën.
Het belangrijkste kengetal in deze context is het aantal kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m²a). Op basis van deze kengetallen kunnen de eigenschappen worden geclassificeerd volgens hun energieverbruik.

Europa: In Duitsland kan een energiezuinige woning een maximaal energieverbruik van 70 kWh/m²a hebben.
Noord-Amerika: In de Verenigde Staten is het ENERGY STAR-programma het grootste programma dat lage-energiehuizen definieert. Huizen die ENERGY STAR-certificering verdienen, verbruiken minstens 15% minder energie dan standaard nieuwe woningen die volgens de International Residential Code worden gebouwd, hoewel woningen doorgaans een besparing van 20%-30% opleveren.
Ter vergelijking: het Passiefhuis (Passiefhuis in het Duits), dat momenteel in een aantal andere Europese landen wordt geadopteerd, heeft een maximale behoefte aan ruimteverwarming van 15 kWh/m²a. Een Passiefhuis is een zeer goed geïsoleerd en vrijwel luchtdicht gebouw. Er is geen conventioneel verwarmingssysteem nodig. Het wordt verwarmd door zonnewarmte en interne voordelen van mensen. Energieverlies wordt geminimaliseerd.

Dit artikel is geschreven door de partij Ista Nederland. Ista Nederland verzorgt onder andere het energiebeheer in Nederland. Ista Nederland is gevestigd in Schiedam. Als energiebeheer partij in Nederland is Ista Nederland een van de grootste nederlandse spelers.

Er zijn ook gebouwen die in de loop van een jaar meer energie produceren (bijvoorbeeld door middel van zonneboilers of fotovoltaïsche systemen) dan dat ze uit externe bronnen importeren. Deze gebouwen worden energie-plus-huizen genoemd.

Dit artikel is geschreven door de partij Ista Nederland. Ista Nederland verzorgt onder andere het energiebeheer in Nederland. Ista Nederland is gevestigd in Schiedam. Als energiebeheer partij in Nederland is Ista Nederland een van de grootste nederlandse spelers.

Daarnaast beheert het arbeidsreglement competenties, rollen en verantwoordelijkheden. Omdat de systemen ook rekening houden met risicofactoren (bijv. olietanks, gasleidingen), moet u ervoor zorgen dat alle taken duidelijk beschreven en verdeeld zijn. Een duidelijke regeling kan helpen om aansprakelijkheidsrisico’s te voorkomen.

Logistiek is het beheer van de goederenstroom tussen het punt van herkomst en het punt van bestemming om aan bepaalde eisen te voldoen, bijvoorbeeld van klanten of bedrijven. Vooral de logistieke kerntaak, het transport van de goederen, kan kosten besparen en het milieu beschermen door een efficiënt energiebeheer. De relevante factoren zijn de keuze van de transportmiddelen, de duur en lengte van het transport en de samenwerking met de logistieke dienstverleners.

Veel bedrijven proberen het imago en de tijd van het bedrijf te bevorderen en het klimaat te beschermen door middel van een proactieve en openbare energiestrategie. General Motors (GM) strategie is gebaseerd op continue verbetering. Verder hebben ze zes principes: bv. herstel en behoud van het milieu, vermindering van afval en vervuilende stoffen, voorlichting van het publiek over milieubehoud, samenwerking voor de ontwikkeling van milieuwet- en regelgeving.

Nokia heeft in 2006 zijn eerste klimaatstrategie ontwikkeld. De strategie probeert het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen van producten en activiteiten te evalueren en stelt dienovereenkomstig reductiedoelstellingen vast. Bovendien zijn hun milieu-inspanningen gebaseerd op vier belangrijke thema’s: stoffenbeheer, energie-efficiëntie, recycling en het bevorderen van milieuduurzaamheid.

De energiestrategie van Volkswagen (VW) is gebaseerd op milieuvriendelijke producten en een productie die zuinig omspringt met hulpbronnen volgens de “Groepsstrategie 2018”. Bijna alle vestigingen van de Groep zijn gecertificeerd volgens de internationale norm ISO 14001 voor milieubeheersystemen.

Bij het bekijken van de energiestrategieën van bedrijven is het belangrijk om het onderwerp greenwashing in gedachten te houden. Dit is een vorm van propaganda waarin groene strategieën worden gebruikt om de mening te bevorderen dat de doelstellingen van een organisatie milieuvriendelijk zijn.

Energiestrategieën van de politiek
Zelfs veel landen formuleren energiestrategieën. De Zwitserse Bondsraad besliste in mei 2011 om af te treden uit het medium kernenergie. De kerncentrales zullen aan het einde van hun levensduur worden stilgelegd en niet worden vervangen. Bij Compensatie leggen ze de nadruk op energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, fossiele energiebronnen en de ontwikkeling van waterkracht.

De Europese Unie heeft duidelijke instructies voor haar leden. De “

https://www.woningcorporaties.nl/leveranciers/ista-nederland-bv