Koen Schuurmans
Image default
Winkelen

Hoe financier een houten aanbouw?

Misschien droom je van een mooie houten aanbouw, een gloednieuwe hardhouten vloer, of een uitgebreide zolder met dakkapel. Dat zijn leuke dromen, ze kunnen echter behoorlijk duur zijn. Ga je hout kopen online? Hoe ga je die verbouwing financieren? Er zijn meerdere manieren om de kosten te financieren, afhankelijk van je situatie en doelen. De voordeligste optie is eigen spaargeld te gebruiken omdat je dan geen rente betaalt. Hypotheekverstrekkers zijn vaak terughoudend bij het financieren van verbouwingen waarin veel hout gebruikt en verwerkt wordt. Houten huizen verliezen sneller waarde door rot en hebben een hoger brandrisico. Daarom bieden sommige banken geen hypotheken voor houten huizen. Mocht het gaan om gedeeltelijk hout of een houten aanbouw, zullen ze milder zijn. In deze blog nemen je mee in een aantal opties om die verbouwing te realiseren! 

Een persoonlijke lening afsluiten

Een van de opties die je hebt om de verbouwing te financieren is geld lenen, vaak door middel van een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening heeft een vooraf afgesproken looptijd, bijvoorbeeld van 5 of 10 jaar, en het leenbedrag wordt in één keer uitgekeerd. Elke maand betaal je een vast bedrag dat bestaat uit aflossing en rente, waardoor je aan het eind van de looptijd de lening volledig hebt afbetaald. Een bijkomend voordeel is dat de schuld meestal wordt kwijtgescholden bij overlijden. Het bedrag dat je kunt lenen, hangt af van je inkomen en financiële lasten. Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent en kun je de lening afstemmen op je persoonlijke financiële situatie, zodat je verantwoord kunt lenen.

Sluit een hogere hypotheek af

Als je een nieuw huis hebt gekocht en nog bezig bent met de hypotheek, is het slim om de verbouwing meteen mee te financieren. Zelfs al zou je de verbouwing in je nieuwe woning niet per se gelijk willen uitvoeren, is het alsnog verstandig dit mee te nemen. Aan de eindstreep scheelt dit namelijk geld. Bespreek wat je allemaal van plan bent te verbouwen, en hoe je droomhuis er uit komt te zien. Door de verbouwing stijgt de waarde van de woning, waardoor de hypotheek kan worden verhoogd. Bovendien betaal je op deze manier eenmalig voor de administratie en hypotheekkosten. Je levert al het papierwerk in één keer aan en bent er daarna als het goed voor lange tijd vanaf. 

Je huidige hypotheek verhogen

Als je al een bestaande of lopende hypotheek hebt, overweeg dan om deze te verhogen voor je verbouwing. Houd er echter rekening mee dat dit kan leiden tot extra (advies)kosten voor de aanpassing van je hypotheek en een nieuwe taxatie. Vaak is dit het wel waard, omdat de waarde van je huis stijgt, en je minder rente betaalt dan bij een reguliere lening. Je leent extra geld via je hypotheek, dat vaak op een aparte bankrekening wordt gestort, ook wel een bouwdepot genoemd. Geld uit dit depot mag alleen worden gebruikt voor aanpassingen aan je woning of tuin. Je stuurt de facturen naar de bank, zodat ze deze kunnen controleren.