Koen Schuurmans
Image default
Boeken en Tijdschriften

Zelf een boek uitgeven: is crowdfunding een optie?

Misschien ben je aan het overwegen om zelf een boek uit te geven. Zelf boek uitgeven is een prima alternatief voor een samenwerking met een uitgeverij. Je blijft onafhankelijk en je hebt zelf altijd het laatste woord als het om jouw boek gaat. Echter komen er hierdoor wel extra werkzaamheden op jouw bord terecht. Denk aan het promoten en verkopen van het boek. Al deze facetten, van het promoten tot aan het laten drukken van je boek, kosten geld. En niet iedereen heeft een even hoog budget. In dat geval kun je overwegen om voor crowdfunding te kiezen.

 

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een alternatieve manier voor het financieren van een bepaald project, in dit geval een boek. Hierbij financiert het publiek jouw boek. Het contact tussen het publiek en jou is direct. Zij geven jou geld, waarna jij dit geld kunt gebruiken om jouw boek uit te geven. Goede voorbeelden van crowdfund sites zijn GoFundMe en Patreon. Hierbij zet je een bepaald doel, bijvoorbeeld 10.000 euro, waarna mensen er voor kunnen kiezen om je dit geld te leveren. Zo kun je diverse aspecten van een boek uitgeven financieren zonder zelf bankroet te gaan.

 

De voordelen van crowdfunding

Crowdfunding zorgt voor direct contact tussen de mensen die in je investeren en jijzelf. Hierdoor zijn ze ook meer betrokken bij het proces van het boek schrijven en uitgeven. Door deze connectie is de kans dan ook groter dat ze ook daadwerkelijk je boek zullen aanschaffen. Ze zijn immers benieuwd naar het resultaat. Tevens is er geen tussenpersoon aanwezig. Het opzetten van een crowdfun pagina kost bovendien weinig tijd en moeite.

 

Hoe haal je het meest uit crowdfunding?

Echter is het niet voor iedereen even eenvoudig om financiering binnen te krijgen via een crowdfund website. Niet iedereen geeft zomaar geld aan projecten. Er moet wel iets zijn wat ze aantrekt. Ten eerste dien je daarom het concept van je boek zo goed mogelijk te verkopen. Maar mensen geïnteresseerd, toon ze dat ze iets gaan lezen wat ze nog niet eerder hebben gelezen. Een goed concept is het halve werk.

Daarnaast scheelt het een hoop als je al ietwat bekend bent. Hier maakte bijvoorbeeld de artieste Amanda Palmer goed gebruik van. Zij was al bekend in bepaalde kringen, waarna ze via crowdfunding enorme bedragen binnen sleepte. Als je al een naam hebt, scheelt dit een hoop. Je kunt ook online naamsbekendheid opbouwen. Zichtbaarheid op social media zoals bijvoorbeeld Facebook of Twitter kan je helpen om meer geld via crowdfunding te krijgen voor je project.

Tot slot kun je mensen voor jouw project aantrekken door bijvoorbeeld dingen te geven voor een bepaald bedrag. Laten we zeggen dat iemand 10 euro geeft. In dat geval schrijf je een versje voor ze. Voor een bedrag van 50 euro krijgen ze het boek gestuurd wanneer het af is. En voor een bedrag van 100 euro geef je een intiem huiskamer concert. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het inzetten om meer geld te ontvangen. Crowdfunding kan je dus een hoop fondsen opleveren.